Maso hovězí

 

 

Back Home Up Next


 

 

 

Hledej

 


Hovězí maso by mělo být na dotek tuhé. Barva se různí od světlé až po sytě tmavočervenou podle toho, jak dlouho je maso naporcované. Dáváme si pozor pouze na nezvykle tmavé a suché maso – to zřejmě leží v obchodě už příliš dlouho. Hovězí by mělo být lehce mramorované smetanově zbarvenými proužky tuku. Chrupavčité pouzdro mezi svalem a vnější vrstvou tuku je známkou toho, že maso pochází ze staršího zvířete.

Řada lidí hovězí odmítá kvůli obavám z tzv. nemoci šílených krav. Podle ministerstva zdravotnictví byla učiněna opatření, která by měla veškeré riziko přenosu eliminovat. Konečné rozhodnutí, zda hovězí jíst nebo nejíst, musí učinit každý z nás.

 

 

1 hrudí MS                    6 loupaná plec DG                     11 jemně mleté S        

2 roštěnec MS               7 dvojitá roštěná S                    12 hrubě mleté S         
3
přední bez kosti MD    8 roštěná MS                            13 řezy ze svíčkové MS
4
květová špička MD     9 sekaný plátek ze svíčkové DS 14 zadní z kýty DM      

5 falešná svíčková MDS 10 kostky na dušení MG                                                          

  

Doporučená kuchyňská úprava:  M minutky, D dušení, pečení, S smažení, pečení, grilování, G guláše a ragú

 

 Back to Top

 Hovězí se hodí pro všechny druhy kuchyňské úpravy. U dobrého řezníka pravděpodobně najdete všechno, co potřebujete. Štítky v samoobsluhách označují názvem pouze některé druhy masa, u jiných se dozvíte jen to, že se jedná o „hovězí na vaření, guláš nebo ragú“. Pro tyto účely vám ovšem stejně dobře poslouží kližka.

 

 


Guláš mlsného sládka

1 kg hovězí kližky,

sádlo,

150 g špeku bez kůže,

1 kg cibule,

paprika mletá sladká,

5 lžic rajského protlaku,

sůl,

pepř,

kmín drcený,

majoránka,

10 stroužků česneku,

nastrouhaná chlebová kůrka podle potřeby,

čerstvé houby,

1 litr piva.

Hovězí kližku nakrájíme na stejnoměrné kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme. V kastrole rozpálíme sádlo a cibuli na něm osmahneme dohněda. Přisypeme mletou papriku, přidáme nakrájené maso a po všech stranách je opečeme. Pak podle chuti osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, rajský protlak, podlijeme naběračkou vody a pod poklicí dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, do šťávy přilijeme pivo a zahustíme nastrouhaným chlebem. Omáčku dobře povaříme. Nakonec přidáme majoránku, utřená česnek se solí a omáčku přecedíme na maso, ke kterému jsme přidali houby, podušené na rozpuštěném špeku. Guláš promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla zvolna provařit. Podáváme s bramborovými, houskovými nebo chlupatými knedlíky a maso zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí a nasekaným libečkem.  

 

Back to Top

Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: října 28, 2006.