Maso skopové

 

 

Back Home Up Next


 

 

Hledej

 


Jěhněčí maso

Jehněčí maso se barevně liší podle věku zvířat. Maso mladých jehňat je téměř bílé, u starších zvířat postupně tmavne. Tuk by měl být bílý a měkký až mazlavý. Nažloutlý tuk je známkou stáří. Pokud je tuk křehký, bylo jehněčí zmrazené příliš dlouho.



 

 

1 kotleta z pečeně MS   6 játra DS                        11 steak na kosti MSG         

2 kýta M                       7 kolínko DS                    12 půlená kotleta z pečeně MS          
3
rízek z kýty
S             8 žebírka MG                   13 dvojitá kotleta bez kosti MS          

4 ledvinky DS               9 kotleta z ledvinky MSG              14 mleté jehněčí S                
5
svíčková MS              10 rolované ramínko M     15 kostky z jehněčího SG      

 

Doporučená kuchyňská úprava: M minutky, D dušení, pečení, S smažení, pečení, grilování, G guláše a ragú

 

Jehněčí maso se dá připravit na mnoho způsobů. K tradičnímu repertoáru přibyly v poslední době další možnosti – řízky z kýty, maso krájené na kostky a dvojité kotlety (motýlek). Mletá masa obvykle tvarujeme teprve před úpravou, zvlášt před grilováním.

 

 Back to Top

Jehněčí a skopové špízy, kotletky, se zeleninou.................


Jehněčí na chmelíčku

1,5 kg vykostěné jehněčí plece,

200 g másla,

hladká mouka podle potřeby,

1 větší mrkev,

kousek celeru,

1 větší cibule,

0,5 l sladké smetany,

4 žloutky,

10 kuliček pepře,

malá lžička muškátového květu,

sůl,

˝ litru jehněčího vývaru,

˝ l světlého piva,

100 g mladých chmelových šišek.

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme je do vývaru z jehněčích kostí, který je smíchaný s pivem. Přidáme na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a vaříme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme je. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme. Dobře provaříme, přecedíme na maso, zjemníme smetanou se zašlehanými žloutky. Již nevaříme. Než se omáčka povařila, podusili jsme v troše piva chmelové šištičky, které nakonec i s pivem přilijeme do omáčky, promícháme a přikryté necháme rozležet. Podáváme s máslovými noky nebo s houskovým knedlíkem.

Back to Top

 


Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: října 29, 2006.