Maso vepřové

 

 

Back Home Up Next


 

 

Hledej

 


Vepřové maso

Vepřové maso by mělo být hladké a tuhé a téměř nebo úplně bez chrupavek. Mladá zvířata mají maso světle růžové, maso starších je o něco tmavší. Maso starých zvířat poznáme podle tmavé barvy a hrubé zrnité struktury. Tuk na povrchu by měl být čistě bílý a pevný, uvnitř je maso mramorované drobnými skvrnkami tuku.


 

 

1 krkovice MD                            8 panenka MS                         15 mleté maso         

2 kotleta z krkovice MDS             9 řízek z kýty S                                   16 žebírko M             
3
játra
SG                    10 ledvinka SG                         17 vykostěné ramínko S           
4
pečeně z kostí
MD      11 porcovaný bůček s kostí MDS                                              

5 řízek z kýty SG                      12 roláda z kolena MD                                                 

6 kotleta z pečeně MSG 13 dvojitá kotleta bez kosti MSG

7 řízek z ramínka SG     14 kostky DS


Doporučená kuchyňská úprava: 
 M minutky, D dušení, pečení, S smažení, pečení, grilování, G guláše a ragú

 

Vepřové se většinou prodává už vykostěné a zarolované, ale někdy jsou k dostání i kousky s kostí, které mají o něco výraznější chuť. Pokud si chcete dát maso vykostit u řezníka, je lepší objednat tuto službu v dostatečném časovém předstihu.  

 

 Back to Top


Bachor podle paní sládkové

2 kg vepřové kýty,

200 g párků,

500 g kysaného bílého zelí,

100 g slaniny bez kůže,

sádlo,

hladká mouka,

1 cibule,

2 vejce,

3 lžíce rajského protlaku,

1 lžíce hořčice,

pepř,

mletá paprika,

sůl,

˝ litru piva.

Z vepřové kýty nakrájíme slabší plátky o váze 200 g , lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe párkem, kysaným zelím, na kostičky nakrájenou slaninou a kolečkem uvařeného vejce. Maso stáhneme do tvaru měšce a zavážeme provázkem. Takto připravený měšec opečeme zprudka po obou stranách dočervena, zasypeme červenou paprikou a zalijeme pivem. Přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak a hořčici, zalijeme pivem a provaříme. Potom přecedíme na připravené maso, zjemníme hrnečkem kysané smetany a necháme pod pokličkou u tepla rozležet. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Tip: Měšce při podávání ovažte sýrovými korbáčky.  

 

Kebab, ano z vepřového masa -pochoutka Orientu a Balkánu

 Back to Top

 


Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: října 28, 2006.