OVOCE

 

 

Back Home Up Next


 

Hledej

 


Něco málo o ovoci  

 

Ananas obsahuje 90% vody a má mnoho  draslíku,  vápníku a sodíku. Pro svůj podstatně velký obsah síry  a chlóru je  hodnotným čisticím prostředkem. Ananas obsahuje  velké množství kyselin,  především kyselinu citrónovou,  maleinovou a tartarovou, které ve své organické  formě podporují  zažívání a působí močopudně.

Využití v kuchyni : celá řada dortů a jiných sladkostí.  

Avokádo také známé pod názvem hruška aligátorů, obsahuje asi 70%  vody. Je naším nejcennějším pramenem organického tuku,  který tvoří 20%. Je bohaté na minerálie a má se jíst  zralé, kdy má konzistenci polotuhého  másla, pak je chutné  a může se i místo másla použít.

Avokádo je neobyčejná potravina a měla by  se jíst vždycky, když  je k dostání. Do salátů se dá příčně  nebo podélně nakrájet buď jako podstatná  část salátu,  nebo jako dekorace. Může se z něho i ušlehat krém a okořeněný  cibulí, česnekem nebo citrónovou šťávou použít do každého  ovocného nebo  zeleninového salátu.

Využití v kuchyni : celá řada dortů a jiných sladkostí. Dále se hodí sladkých salátů a k masu ( karibská kuchyně)  

 Banány se  mají jíst jen úplně zralé. V tomto stavu  nemají žádná  zelená místa, zvláště ne zelené špičky. Ve zralém stavu  obsahují  asi 75% vody, zatímco obsah cukru činí 22%. Cukr  je plně vytvořen jen u zralých  plodů. Jsou bohaté na draslík,  sodík a hořčík.

Chlad,  stejně jako nadměrné horko, brání značně jejich  zrání.

Zralé banány  jsou zvláště citlivé  na nízké teploty. Uložíme-li je v lednici,  zčernají a ztratí chuť. Aby se  nezkazily, měly by se skladovat  asi při 10 °C .

Při  vybírání banánů zjistíte, že ty plné a zaoblené jsou chutnější  a delikátnější, ačkoliv

mnohé méně kvalitní druhy chutnají  fádně, přestože jsou  zaoblené. Banány jsou zralé, jestliže  mají malé hnědé flíčky.

Banány jsou sacharidové plody. Protože jejich  cukr je přírodní  a protože mají vysoký obsah vody, jsou  lehce stravitelné za předpokladu, že jsou  zralé. Dají se  dobře kombinovat s jiným ovocem.

Využití v kuchyni : celá řada dortů a jiných sladkostí.  

 

Broskve obsahují 88%  vody a jsou bohaté na draslík, vápník a sodík. Jsou lehce stravitelné, mají  silně alkalický účinek na  tělo a povzbuzují vylučování zažívacích  šťáv.

Mají jak projímavý, tak  močopudný  účinek, a pomáhají tak při čištění těla  a při problémech s ledvinami a s močovým  měchýřem.

Vařením,  zavařováním a konzervováním se ztrácí účinné  látky.  Přidáte-li cukr, je reakce broskví v těle kyselá.

Využití v kuchyni : celá řada dortů a jiných sladkostí. K masu se přidává hlavně v Asii.

 

 

Brusinky obsahují skoro 90% vody. Jejich obsah síry je mimořádně vysoký. Obsahují velké množství určitých kyselin, především kyseliny šťavelové a taninové. Z toho důvodu reagují v těle kysele, což se podstatně zhoršuje vařením a přidáním cukru.

Za určitých podmínek jsou však syrové brusinky užitečné, například při ledvinových a jaterních poruchách a někdy i při zvýšené činnosti střevní.

 

 

Vzhledem ke svému mimořádnému obsahu kyselin jsou brusinky plody, které používáme jen s velkou zdrženlivostí, jestliže je vůbec neškrtneme z jídelníčku.

Využití v kuchyni : celá řada dortů a jiných sladkostí. K masu se přidává hlavně ke zvěřině.

 

 Citróny jsou bohaté na organickou kyselinu citrónovou, a přestože chutnají kysele, mají v těle silně alkalický účinek za předpokladu, že se k nim nepřidá cukr. Mají skoro 90% vody.

Citrónová šťáva je při řezných a jiných ranách dobrým dezinfekčním prostředkem. Z počátku pálí, ale nebolí.

Citrónová šťáva bez cukru je jedním z našich nejcennějších pomocníků, které máme. Znám mnohé, kteří pijí po dobu jednoho až dvou dnů v jedno až dvouhodinových intervalech šťávu ze dvou citronů v osmince litru horké vody a při tom nejí nic jiného. Tímto způsobem zvládnou i nejsilnější nachlazení. Stejným způsobem se používá s úspěchem citrónová šťáva jako lék při nesčetných tělesných poruchách a chemické nerovnováze.

 Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. K masu se přidává hlavně v Asii, Středomoří a severní Africe.

 

 

Datlovník obecný

Phoenix dactylifera

 

Datle patří mezi plody, které jsou složeny převážně z sacharidů. Jejich obsah vody je poměrně nízký, zatímco obsah sacharidů ve formě přírodních cukrů tvoří 70%. Jsou bohaté na draslík a chlór a jejich průměrný obsah alkalických substancí je vysoký.

 

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. K masu se přidává hlavně  Středomoří a severní Africe.

 

Fíky - čerstvé fíky jsou velice užitečné. Ve skutečnosti jsou nejlepším přírodním projímadlem. Obsahují téměř 80% vody a mají velmi vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku

 

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. K masu se přidává hlavně  Středomoří a severní Africe.

 

Granátová jablka mají 77% vody a jsou mimořádně bohatá na sodík, který tvoří skoro 50% všech jejich minerálií a solí. Obsahují trochu vitaminu A, ale mnoho vitaminu B a C.

 

 Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají mnoho kyseliny taninové a jiných hořkých látek a mají obstipační (stavný) účinek. Jedlé části jablek mají všeobecně čisticí a chladicí účinek na tělo a působí projímavě.19

 

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 Back to Top

 

Grapefruit je prokazatelně náš nejhodnotnější ovocný plod při odstraňování nebo rozpouštění anorganického vápníku, který se usazuje v chrupavkách kloubních při nadměrné konzumaci produktů z bílé mouky (jako např. při artritidě).

 

Čerstvé grapefruity obsahují organickou kyselinu salicylovou a ta pomáhá rozpouštět anorganický vápník.

Obsahuje také mnoho jiných ovocných kyselin a mnoho cukru. Má téměř 87% vody a je bohatý na draslík a jiné alkalické elementy.

 

Nepřidávejte k grapefruitům nikdy cukr, protože kyseliny způsobují v těle jeho kvašení a potom reaguje tento plod spíše kysele než alkalicky.

  Jestliže grapefruity nebo jejich šťávu konzervujete nebo nějakým způsobem koncentrujete, ztrácí se hodnota organických prvků a kyseliny se mění na anorganické, které mají pro tělo jen nepatrnou cenu.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

   



Hrozny obsahují průměrně 80% vody. Jejich obsah cukru je vysoký, ale nepočítají se k „sacharidovým“ plodům. Jsou bohaté na draslík a železo a jejich alkalické substance převažují.

Čerstvé hrozny patří k našemu nejzdravějšímu sezónnímu ovoci. Jsou jedním z nejlepších prostředků k vylučování kyseliny močové z organizmu. Jsou hodnotné také proto, že povzbuzují vylučování trávicích šťáv.

Bohatá konzumace vinných hroznů se stala, jako tak zvaná vylučovací dieta, oblíbenou a úspěšnou metodou k obnovení acidobazické rovnováhy těla. K tomu jsou vhodné všechny druhy hroznů.

Jídlo, které se skládá jen z půl nebo jednoho kilogramu hroznů (podle chuti jednotlivce), je velice sytící a výživné. Jestliže jíme tři až čtyři dny jen asi čtvrt kilogramu zralých hroznů každé 2 hodiny, můžeme dosáhnout dobré očisty celého organizmu.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.( hlavně víno !)

 

Jablka povzbuzují činnost dolního úseku střeva, jestliže se jí na lačný žaludek. Jsou bohatá na hořčík, železo a křemík a jejich obsah draslíku je velmi vysoký. Ve svém přírodním stavu obsahují 85% vody, jsou cennou pomocí pro zažívání jako ovoce, ale i jako čerstvá šťáva.

Jablka mají čisticí účinek hlavně při zácpě a v takovém případě mohou některé druhy jablek způsobit při čisticím procesu až nevolnost.

 

 jestliže se vám to přihodí, zkuste jiný druh jablek. Šťáva z čerstvých jablek je velice užitečná při horečce a zánětech. I jablečné víno má  příznivý účinek na organizmus.

Čerstvá syrová jablečná šťáva se někdy nazývá „sladkým jablečným vínem“.

Téma ocet jsem podrobně probral ve své knize „Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy“. Je bezpodmínečně doporučeníhodné si tuto kapitolu přečíst a prostudovat, než ocet použijete. Považuji to za velice nutné.

Jablka můžeme jíst v celku v jejich přírodním stavu, ale i dohromady se zeleninou nebo jiným ovocem v salátech.

Jemně nastrouhaná jablka tvoří chutný základ pro každé ovocné jídlo a mohou se v této formě použít i jako vynikající zálivka do salátů.

K jablkům by se neměl nikdy přidávat cukr v jakékoliv formě. K oslazení použijte medu.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. Ke zvěřině, do zelí….

 

Jahody, včetně ostružin, angreštů, borůvek, a malin, stejně jako všechny ostatní jedlé druhy jsou hodnotné výživné potraviny s čisticími vlastnostmi. Všechny mají vysoký obsah vody pohybující se mezi 80% a 90%.

Všechny bobuloviny jsou bohaté na draslík a jiné minerálie, a jestliže jsou zralé, obsahují hodnotné přírodní cukry, které pomáhají při očistě těla.

Jestliže si je potřebujete osladit, použijte medu, nikdy ne továrního cukru, který vyvolává v těle kvašení, a tím kyselou reakci. To se stane i tehdy, jestliže jíme bobuloviny s výrobky z obilí, na buchtách, na dortech nebo v kombinaci s jinými škrob obsahujícími potravinami.

Syrová šťáva z bobulovin je pro tělo zvláště užitečná. Její užitek se však ztrácí konzervováním nebo vařením, čímž se zničí jejich životní síla a prvky se stanou anorganickými.

 

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

   Back to Top

Tomel japonský

Diospyros kaki

Kaki plody obsahují víc jak 66% vody a mnoho sacharidů. Měly by se jíst jen úplně zralé; jenom tehdy je jejich cukr dokonale vytvořen. Jsou bohaté na draslu a hořčík a obsahují určité množství fosforu, a to víc v nezralém stavu. Cení se jejich projímavý účinek.19

  Kaki vzhledem připomíná rajská jablíčka. Nedozrává ale na bylinných keřících jako rajčata, ale na ovocných stromech tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých rostlin.

Tomel japonský je subtropický, opadavý strom pocházející z Koreje, ale po dlouhý čas pěstovaný v Číně a Japonsku a dnes rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Pěstuje se také ve Středozemí (v Itálii, Španělsku, Izraeli i Albánii), ale i v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem. Tam je jeho ovoce známo nejen pod jménem kaki, ale i pod názvy churma (churma-kaki) nebo persimon; starším komerčním názvem, vycházejícím z čínštiny, bylo i shitse.

Velké dužnaté bobule se zbytky čtyřčetného kalichu mají hmotnost 200 až 400 g a barvu od žluté po červenou, podle kulťivaru. Nezralé mají - pro vyšší obsah tříslovin - trpkou a svíravou chuť, proto je nutné je nechat dozrát při pokojové teplotě. Svíravé chuti se zbaví také lehkým namrznutím nebo máčením ve vápenné vodě. S výjimkou některých kultivarů (např. vanilkového kaki) nebo bezsemenných plodů se stopy svíravé chuti někdy úplně zbavit nemusí, protože pro dlouhou přepravu se podtrhávají, sklízejí nezralé.

Zralá dužnina je ale jemná, sladká, rozplývavá jako přezrálé, rozměklé meruňky. Obsahuje až 20 % cukrů a dostatek vitamínu C. Bobule, se jedí především čerstvé; ve východní Asii je suší a lisují podobně jako fíky.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Kdoule jsou jedlé, jen když v teplém klimatu dozrají na stromech; potom je jejich ovocný cukr plně vyvinut. Jestliže se jí nezralé a oslazené cukrem, jsou v těle silně kyselinotvorné.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Kiwi, ovoce obsahující velké množství vitamínu C.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Kokosovník ořechoplodý

Cocos Nucifera

Kokos bílý vnitřek plodu - endosperm, kopra obsahuje 60 - 67% tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej s bodem tání 23 - 26°C . Usušený kokos se mele na kokosovou moučku.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. K masu se přidává v Asii ( Indie, Malaysie….)

 Back to Top

Limony jsou výsledkem křížení citronů a pomerančů. Jsou sladší než citrony a mají vlastnosti a přednosti obou druhů. Ještě v zeleném stavu se používají často místo citronů. Nejlepší je jíst je zralé.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Meloun vodní



Melouny - všechny druhy jsou mimořádně užitečné, zvláště když tvoří celé jedno jídlo. Jestliže jíme meloun, je dobře ostatní potraviny vynechat a nasytit se libovolným množstvím melounu.

Obsah vody se pohybuje mezi 90 až 93% a je závislý na druhu melounu. Obsahují malé množství lehce stravitelné celulózy, jestliže její trávení není ničím jiným rušeno. Jsou bohaté na draslík a poměr alkalických elementů ke kyselým je tři ku jedné.

Pro svůj močopudný účinek jsou žádoucí při ledvinových poruchách.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Meruňky patří mezi naše delikatesní plody. Snadno se kazí, a proto se těžko transportují. Tři zralé meruňky jsou jedním z nejlepších pramenů organického železa, nutného k tvorbě červených krvinek. Křemík je další hodnotný prvek obsažený v meruňkách.

Zralé meruňky mají asi 85% vody. Vařením se zničí jejich živá síla. Čerstvé zralé meruňky jsou lahodnou součástí ovocných i zeleninových salátů.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. Do masových jídel se přidává v severní Africe a na Blízkém Východě.

 

Nektarinky obsahují ve zralém stavu 83% vody. Složením se blíží broskvím, to znamená, že mají mnoho draslíku a obsahují pozoruhodné množství vápníku a sodíku. Obsah uhlíku je však vyšší než v broskvích. Mají dobré čisticí vlastnosti a vynikající chuť. Jestliže jsou zralé, dá se pecka snadno odstranit.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

 

  Olivy jsou obzvláště olejnaté, obsahují víc jak 50% oleje a skoro 40% vody. Jsou mimořádně bohaté na draslík, který činí víc jak 80% jejich minerálií a solí.

Zralé olivy jsou zdravou potravinou, obstarávající tělu „mazání“  

Využití v kuchyni : celá řada salátů, olej a do středomořských jídel.

 

Papaya má pro své bílkoviny trávící substance obzvláštní cenu. Tím je schopna povzbuzovat chuť k jídlu a podporovat vylučování trávicích šťáv. Je to tropické ovoce, bohaté na sodík, hořčík, fosfor a síru, jejich obsah vody činí 87%.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Pomeranče obsahují téměř 80% vody a jsou bohaté na draslu, vápník a hořčík. Mimoto obsahují křemík. Svým obsahem organických kyselin citrónových a jiných ovocných kyselin se řadí mezi naše nejcennější ovocné plody.

Mají mnoho vitaminů A, B a C.

Existuje jen málo ovocných plodů, jejichž alkalizující účinek se na překyseleném těle tak rychle projeví. Často je pomeranč jedním z nejhodnotnějších plodů, který se může jíst při postní kůře. Strava sestávající z pomerančů a pomerančové šťávy, konzumovaná po tři až šest dnů bez ostatních potravin, se ukázala jako nanejvýš prospěšná.

Nejsou známé žádné jiné ovocné plody, které by měly od dětství až do vysokého věku tak dalekosáhlé účinky jako pomeranče a jejich šťáva. Měly by se jíst denně tak dlouho, dokud jsou na trhu, a to jako součást jídla, nebo mezi jednotlivými jídly.  

Pomeranč by se měl sníst do 15 minut po rozkrojení nebo oloupání, protože rychle oxiduje.

Za žádných okolností by se k němu neměl přidávat cukr. Jestliže si ho chcete osladit, použijte medu.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. V karibské oblasti kombinace s masem.

Back to Top  

Švestky obsahují víc než 78% vody a jsou bohaté na draslík, vápník, hořčík a fosfor. Obsahují víc ovocných kyselin, z nichž některé mohou dráždit ledviny. Mají však silně projímavý účinek. Mají se jíst syrové a zralé; v tomto stavu jsou sladké a šťavnaté a pecka se dá snadno odstranit.

Toto platí pro všechny druhy švestek.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. Staročeská jídla a zvěřina.

 



Rybíz - nejčastější druh je červený, bílý a černý. Obsahuje asi 80% vody a je bohatý na draslík. Obsah sacharidu činí u červeného 11%, u bílého 13% a u černého téměř 19%. Červený má mnohem větší obsah kyselin. Všechny druhy jsou však užitečné, protože povzbuzují činnost různých žláz. Čerstvá šťáva z rybízu je dobrá pro ledviny a při různých zánětech v těle. Mimoto pomáhá likvidovat zahlenění zažívacího ústrojí.

Vařením, a to především s cukrem, se ztrácí jeho užitečné vlastnosti. Jestliže ho použijeme ve formě želé nebo marmelády spolu s koncentrovanými sacharidy nebo škrobovými výrobky, je silně kyselinotvorný.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.

 

Třešně obsahují 80% vody, mnoho přírodních ovocných cukrů a minerálií. Tmavé druhy třešní jsou pro tělo užitečnější, protože obsahují velké množství hořčíku, železa a křemíku. Jsou hodnotné jako čističi krve, stimulují vyměšování trávicích šťáv a moče. Jsou důležitými čisticími prostředky pro játra a ledviny.

V sezóně můžeme z dobrých zralých třešní sestavit celé jídlo, a to z půl až jednoho kila třešní pro osobu.

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů.  

 Hrušky

Hrušky z velké části obsahují vodu (přes 80%), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód. Zapomenout nesmíme ani na vlákninu, která je důležitá pro trávení. Komplex těchto účinných látek působí dezinfekčně, močopudně, mírně projímavě, hrušky pomáhají snižovat horečku, pročišťují organismus, posilují imunitní systém a odvodňují. Hrušek se zřekneme, pokud trpíme průjmem.

 

Využití v kuchyni : celá řada sladkostí a nápojů. Koláče kompoty a pálenka.

 

 

Back to Top
 

Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: října 28, 2006.