Země a recepty

 

 

Home Next


Evropa
Asie a Afrika
Amerika a Austrálie

 

 

Hledej

 


 

Tuto kuchařku (CD-ROM) jsem pojal spíše jako "knihu o vaření".Jsou tu informace, rady, recepty a jídla,  která zvládnete připravit i vy . Není nutno je uvařit, ale můžete se zde něco dozvědět, inspirovat se, či si jenom trochu počíst.

Není zde „všechno „ ze specialit“ různých kuchyní o kterých jsem psal, není zde třeba specialita, kterou jste v té či oné zemi jedli, nejsou zde detailně popisované exotické speciality Asie. Není to ani encyklopedie  jídel . Je to kuchařka (CD-ROM) pro všechny.   Je to takový mix toho co mám rád a co by mohlo chutnat i vám. Pokud se vám zalíbí z této knihy(CD-ROM)  jen jediný recept, pak mi to bude stačit a budu spokojený.

Malá exkurze do historie kuchařství

 Prvními skutečnými mistry v přípravě pokrmů byli příslušníci jihoasijských civilizací. Jejich rafinované způsoby přípravy jídel, kořenění a stolování bylo opravdovým uměním. Ano z Asie se postupně proniklo do Egypta, Řecka a Říma. Starým Řekům se připisuje i vynález  kynutého chleba.

Z 3.století př.n.l. jsou dochované záznamy receptur bohatého římského konzula Luculla, autora kuchařského slovníku.

Proslavené jsou hostiny císařů. Výstižně je popsal  důvěrník císaře Nerona Petronius v díle Satiare – hostina u Trimalchiona. Hodovalo se v leže mnoho hodin. Podávala se jídla s překvapením, jako drozdi plnění chřestem, kachny plněné fíky, vepři plnění již hotovými jitrnicemi a jelity,  ptačí mozečky a jazýčky a nejrůznější exotičtí ptáci na mnoho způsobů. Čím bylo jídlo rafinovaněji připravené a hosté vlastně neuhodli co jedí, tím bylo uznání kuchaře větší.Hodně se kořenilo. Koření a vínu se tehdy připisovala léčivá a magická moc.

Řekové a Římané dbali na kulturu stolování. Měli již zvláštní místnosti na stolování. Římané jako první jedli lžící,vidličku používali jen v kuchyni a nůž asi 100 l .př.n.l. ,ale jen na krájení na míse či podnose. O 200 let později prostírali na stůl i ubrus.

Ve středověku  měli zásluhu na rozvoji kuchařského umění hlavně  kláštery. Mniši objevili celou řádu nových způsobů přípravy jídel.

Z tvůrců moderní gastronomie jsou nejvýznamnější Italové.

Na rozvoji francouzského kuchařství má zásluhu Kateřina Medičejská, která pozvala italské mistry , aby zde šířili „své kuchařské umění“. Tak se Francie postupně stala „kulinářskou velmocí“. Taky také došlo k rozšíření vidličky/ 16. století /. Z hygienických důvodů to mělo velký význam, i když k tomu napomohla móda nabíraných límců. Jejich velikost byla značná a tak se těžko mohlo jídlo dát do úst bez „nějakého“ nástroje.

Jinak se „stolovalo“ u obyčejných lidí. V 17. století se neblaze projevily na stolování války a neúrody.

Největším  přínosem do evropských kuchyní byl dovoz „zámořských“ plodin a zvířat. Brambory se postupně staly nedílnou součástí našich jídelníčku v mnoha podobách.

V 19. a 20. století se začali formovat národní kuchyně, jak je známe dnes.

A teď prosím  malý průvodce "kuchyní kolem celého světa".

 Zde najdete pouze základní informace o těch "nejznámějších a nejproslulejších kuchyních"( vyčerpávající informace najdete na p mém předchozím CD-ROMU - "Kuchařka letem světem pro každého").  Najde  zde jen "několik" kuchyní  ze všech států z každého světadílu.

POZOR - není to encyklopedie od A až po Z ,ani  seznámení s tou či onou kulinářskou velmoci do detailu. Nejlépe by tyto informace charakterizoval název čínské speciality 

TEX MEX.

EVROPA

 

ASIE a Afrika

 

AMERIKA a Austrálie

 

Back to Top

 


Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: října 31, 2006.